Μπορεί να προληφθεί η καρδιακή γήρανση;

Ιάπωνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η γήρανση της καρδιάς ενδέχεται να είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να προληφθεί.

Στην εργασία τους, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό Circulation, ο επικεφαλής ερευνητής Tetsuo Shioi και η ομάδα του περιέγραψαν πως η καταστολή του γονιδίου P13K σε μια ομάδα ηλικιωμένων ποντικιών οδήγησε σε βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία. Το γονίδιο ρυθμίζει τη διάρκεια ζωής των κυττάρων και διαδραματίζει έναν ρόλο στη γήρανση των ιστών. Στις προηγούμενες μελέτες, η καταστολή αυτού του γονιδίου επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των νηματόζωων και κράτησε τις καρδιές των δροσόφιλων (μύγες των φρούτων) υγιείς. Σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα ποντικιών στην οποία το γονίδιο αφέθηκε άθικτο, τα ποντίκια με το κατασταλμένο γονίδιο είχαν βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία, λιγότερη ίνωση (που καθιστά την καρδιά δύσκαμπτη) και λιγότερους βιολογικούς δείκτες γήρανσης.

Όπως ανέφερε ο Shioi, αυτή η μελέτη έδειξε ότι η γήρανση της καρδιάς μπορεί να αποτραπεί με την τροποποίηση της λειτουργίας της ινσουλίνης και προετοιμάζει το έδαφος για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με την γήρανση. Σύμφωνα με την American Heart Association, 5.7 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ανεπάρκεια καρδιάς και σχεδόν 10 στους 1.000 ανθρώπους πάνω από τα 65 εμφανίζουν ανεπάρκεια καρδιάς κάθε έτος. Ο Mariell Jessup, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania είπε ότι οι ηλικιωμένοι βιώνουν μια αργή ή προοδευτική απώλεια κυττάρων της καρδιάς και πλήθος άλλων ανωμαλιών που κάνουν τα υπόλοιπα κύτταρα λιγότερο αποδοτικά.

Αυτή η εργασία που διεξήχθη σε ποντίκια, διευκρινίζει το ρόλο του PI3K στην καρδιακή γήρανση και θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει στους επιστήμονες να καταλάβουν εάν οι ανθρώπινες καρδιές επηρεάζονται παρόμοια. Σαν θηλαστικά, τα ποντίκια θεωρούνται καλά υποκατάστατα για τις μελέτες των ανθρώπινων ασθενειών και παθήσεων. Η φυσιολογία και το γονιδίωμα των σωμάτων τους έχουν πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ανθρώπων.